maanantai 27. huhtikuuta 2015

GALLERISTIN TYÖ ON UPEA ELÄMÄNTAPA


Galleristin työ on upea sanoisin jopa etuoikeutettu elämäntapa. Galleristi on 
yksi ensimmäisistä ihmisistä, joka saa tilaisuuden tutustua taiteilijan usein 
pitkän työrupeaman tuloksena syntyneihin teoksiin. Aina tällaisessa 
tilaisuudessa koen samaa pakahduttavaa tunnetta kuin jouluaattona 
joululahjoja avatessani. Kuvat ovat usein jo kertoneet jotain siitä, mitä on 
odotettavissa. Kuitenkin aitoa työtä katsellessa huomaa monet nyanssit ja teosten kolmiulotteisuuden, jotka valitettavasti korkeatasoisestakin kuvasta usein jäävät puuttumaan.

Teokset peilaavat taiteilijan mielentilaa ja elämäntilannetta. Onkin 
suuri etu, mikäli yhteistyö taiteilijan kanssa on vuosien mittainen.

Minulla on ollut ilo tehdä yhteistyötä Johanna Oraksen kanssa niin ulkomailla kuin kotimaassakin jo 14 hienoa vuotta. Meistä on tullut ystäviä. On ollut upeata seurata hänen matkaansa taiteen saralla. Hänen tinkimättömyytensä, ehdottomuutensa ja innovatiivisuutensa ovat tehneet minuun vaikutuksen ja yllättävät joka kerran.

Nyt meillä on vuorossa toukokuussa avattava näyttely Helsingin tuomiokirkon 
kryptassa. Se on juhlallinen ja pysäyttävä paikka ja on haasteellinen niin taiteilijalle kuin galleristillekin. Aikaisemmin meillä on ollut Johanna Oraksen näyttely kryptassa vuosina 2002, 2004 ja 2007. Hänen maalaustensa tematiikka ja tekninen toteutus sopivat erinomaisesti kryptaan. Tilan jyhkeät holvit muodostavat teosten kanssa hienon harmonisen kokonaisuuden. 

Näyttelyn teema on Bright like a Diamond. Se avautuu yleisölle 27.5.2015  ja on avoinna juhannuksen aaton aattoon torstaihin 18.6. saakka. Näyttely esittelee myös aivan uudenlaisen kantaa ottavan taiteilijan. Asetelmien ja ekspressiivisten kukka-aiheiden lisäksi esillä on sarja nuoren naisen kasvua kuvaavia teoksia. Oli sykähdyttävä kokemus nähdä osa tästä uudesta teossarjasta. Uskon, että näyttelyssä kävijät kokevatkin moninaisia tunnekuohuja teosten edessä.

Taiteen yksi merkittävä rooli on toimia tunteiden suodattajana. Kuvataide, musiikki, kirjallisuus ovat kaikki välineitä, joiden avulla pystymme kanavoimaan mitä erilaisimpia tunnetiloja. Ei ole yksi eikä kaksi kertaa, kun olen yhdessä näyttelyvieraan kanssa pyyhkinyt kyyneleitä silmäkulmasta. 
Konsertista tai oopperasta en selviä ilman kosteita silmiä. Sama toistuu hyvää kirjaa lukiessani. Myös heille, joille tunteet pakkautuvat sielun sopukoihin, taide tarjoaa mahdollisuuden purkaa tunteiden sisintä painolastia. Hyvä näin! Toivotan kaikki runsain joukoin tervemenoa kulttuuritapahtumiin! Annetaan tunteiden ryöpsähdellä rauhassa! Tämä on parasta mahdollista terapiaa!

Yhteistyöni Johanna Oraksen kanssa alkoi Ranskan taiteilijaseuran salongissa Carrousel du Louvressa Pariisissa vuonna 2001. Esillä olivat mm. teokset Nature morte de la femme fatale ja Nature morte de l'homme modern.


Taiteilija, galleristi ja M. Etienne Audfray, Ranskan taiteilijasseuran presidentti

  
La nature morte de la femme fatale
La nature morte de l'homme modern
                         

                               
                       

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti